• This topic is empty.
Prikazivanje 1 odgovora
 • Author
  Objave
  • #14739 Odgovori
   Sejla Mahmutovic
   Guest

   Koje podatke je potrebno imati da bi se vršilo ispitivanje curenja putem korelatora?

  • #14745 Odgovori
   Emin
   Guest

   Da bi uopće bilo moguće raditi sa korelatorom potrebno je dobro poznavati mrežu, odnosno potrebno je posjedovati ažurne mape sistema sa svim priključcima, kao i poznavati materijal i promjer cjevovoda .

   Ukoliko su poznati svi prethodno navedeni podaci, sonde se postave na udaljenosti od najviše 250 m ukoliko su cijevi metalne i ne više od 50 m ukoliko su cijevi plastične ili ukoliko su napravljene od azbestnog cementa, što zavisi od vrste i proizvođača i vrste korelatora. Pri postavljanju mikrofon dovodi sonde u kontakt sa cjevovodom preko postojećih hidranata ili ventila, a u procesor se unose osnovni podaci o cjevovodu.

   Tokom pripreme korelatora za detekciju, unose se sljedeći podaci:

   • dužina cijevi koja se ispituje (u ovu svrhu najbolje je koristiti mjerni točak koji se kupuje zasebno jer nije sastavni dio opreme koja se dostavlja sa korelatorom)

   • materijal cijevi te

   • promjer cijevi.

   Nakon ovoga, korelator je moguće automatski konfigurirati. Iskusniji operatori mogu koristiti i opciju ručnog podešavanja filtera i na taj način dobiti preciznije i pouzdanije podatke.

Prikazivanje 1 odgovora
Odgovori na: Korelator
Vaše informacije:
©2021 Akcija za povećanje energetske i vodne efikasnosti usluga vodosnabdijevanja. Sva prava zadržana.

Ova stranica je urađena i održava se uz pomoć Evropske unije.
Sadržaj ove stranice je isključiva odgovornost partnera koji implementiraju projekt i nužno ne predstavlja stanovišta Evropske unije.

Uloguj se

Zaboravili ste detalje?