Prikazivanje 2 odgovora
 • Author
  Objave
  • #14902 Odgovori
   Sejla Mahmutovic
   Administrator

   Ove sedmice na vaša pitanja odgovara 14 predavača koji su svoja znanja podijelili na nedavno održanoj online konferenciji na temu poboljšanja energetske i vodne efikasnosti usluga vodosnabdijevanja.

   Kako biste pristupili materijalu sa konferencije posjetite link https://efikasnostvodovoda.com/materijal-sa-konferencija/ .

   Pitanja za predavače postavljajte kao komentar na ovu temu. Korištenje je vrlo jednostavno, a smjernice za ostavljanje komentara na postojeću temu možete potražiti na sljedećem linku:  https://efikasnostvodovoda.com/vodic/#link_acc-1-3-d.

   Prilikom postavljanja pitanja, navedite ime i prezime predavača kojem je Vaše pitanje upućeno.

  • #15018 Odgovori
   Elma
   Guest

   Koliki je okvirni period povrata investicije za primjenu solarnih panela i hidroturbina? Da li je preporučljivo obavljati akcije povećanja energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije paralelno?

  • #15054 Odgovori
   Admin
   Administrator

   Period povrata investicije ne bi trebao biti duži od 7 do 10 godina da bi se projekat mogao smatrati profitabilnim. Taj period će uveliko ovisiti i o finansijskim poticajima za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Pogledajte ovaj konkretan slučaj za Francusku u kojem je za korištenje cjevnih hidroturbina period povrata iznosio 6 godina, jer je Elektroprivreda Francuske obezbijedila povratnu tarifu od 60 eura po MWh (https://efikasnostvodovoda.com/ugradnja-cjevnih-turbina-na-pogonu-za-preciscavanje-pitke-vode-super-rimiez-francuska/

   Zanimljiv je i slučaj u Zenici, o kojem možete detaljnije pročitati na sljedećem linku: https://energis.ba/jedina-elektrana-u-bih-koja-proizvodi-struju-sa-cjevovoda-pitke-vode/#.X8FdfGhKgjg

   Preporuka je prvo izvršiti evaluaciju mjera za povećanje energetske efikasnosti a nakon implementacije mjera EE analizirati i mogućnost uvođenja OIE ili sa ciljem proizvodnje energije na licu mjesta čime smanjujete operativne troškove za struju, ili pak sa predaju na javnu mrežu, čime ostvarujete prihode, što je slučaja za cjevnom turbinom Čajdraš Zenica.

Prikazivanje 2 odgovora
Odgovori na: Pitaj predavača – Konferencija o energetskoj i vodnoj efikasnosti
Vaše informacije:
©2021 Akcija za povećanje energetske i vodne efikasnosti usluga vodosnabdijevanja. Sva prava zadržana.

Ova stranica je urađena i održava se uz pomoć Evropske unije.
Sadržaj ove stranice je isključiva odgovornost partnera koji implementiraju projekt i nužno ne predstavlja stanovišta Evropske unije.

Uloguj se

Zaboravili ste detalje?