Viewing 2 reply threads
 • Author
  Posts
  • #14902 Reply
   Sejla Mahmutovic
   Keymaster

   Ove sedmice na vaša pitanja odgovara 14 predavača koji su svoja znanja podijelili na nedavno održanoj online konferenciji na temu poboljšanja energetske i vodne efikasnosti usluga vodosnabdijevanja.

   Kako biste pristupili materijalu sa konferencije posjetite link https://efikasnostvodovoda.com/materijal-sa-konferencija/ .

   Pitanja za predavače postavljajte kao komentar na ovu temu. Korištenje je vrlo jednostavno, a smjernice za ostavljanje komentara na postojeću temu možete potražiti na sljedećem linku:  https://efikasnostvodovoda.com/vodic/#link_acc-1-3-d.

   Prilikom postavljanja pitanja, navedite ime i prezime predavača kojem je Vaše pitanje upućeno.

  • #15018 Reply
   Elma
   Guest

   Koliki je okvirni period povrata investicije za primjenu solarnih panela i hidroturbina? Da li je preporučljivo obavljati akcije povećanja energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije paralelno?

  • #15054 Reply
   Admin
   Keymaster

   Period povrata investicije ne bi trebao biti duži od 7 do 10 godina da bi se projekat mogao smatrati profitabilnim. Taj period će uveliko ovisiti i o finansijskim poticajima za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Pogledajte ovaj konkretan slučaj za Francusku u kojem je za korištenje cjevnih hidroturbina period povrata iznosio 6 godina, jer je Elektroprivreda Francuske obezbijedila povratnu tarifu od 60 eura po MWh (https://efikasnostvodovoda.com/ugradnja-cjevnih-turbina-na-pogonu-za-preciscavanje-pitke-vode-super-rimiez-francuska/

   Zanimljiv je i slučaj u Zenici, o kojem možete detaljnije pročitati na sljedećem linku: https://energis.ba/jedina-elektrana-u-bih-koja-proizvodi-struju-sa-cjevovoda-pitke-vode/#.X8FdfGhKgjg

   Preporuka je prvo izvršiti evaluaciju mjera za povećanje energetske efikasnosti a nakon implementacije mjera EE analizirati i mogućnost uvođenja OIE ili sa ciljem proizvodnje energije na licu mjesta čime smanjujete operativne troškove za struju, ili pak sa predaju na javnu mrežu, čime ostvarujete prihode, što je slučaja za cjevnom turbinom Čajdraš Zenica.

Viewing 2 reply threads
Reply To: Pitaj predavača – Konferencija o energetskoj i vodnoj efikasnosti
Your information:
©2024 Akcija za povećanje energetske i vodne efikasnosti usluga vodosnabdijevanja. Sva prava zadržana.

Ova stranica je urađena i održava se uz pomoć Evropske unije.
Sadržaj ove stranice je isključiva odgovornost partnera koji implementiraju projekt i nužno ne predstavlja stanovišta Evropske unije.

Log in with your credentials

Forgot your details?