Viewing 1 reply thread
 • Author
  Posts
  • #15236 Reply
   Admin
   Keymaster

   Da bi se pravovremeno oktrilo puknuće cijevi ili curenje vode u mreži sistema vodosnabdijevanja, potrebno je, prije svega, vršiti redovni pregled svih dijelova mreže, kao i redovni nadzor/kontrolu različitih parametara. Također, podjelom mreže na DMA zone, proces detekcije curenja će se ubrzati.
   Za otkrivanje curenja u sistemu vodosnabdijevanja se obično koriste akustični detektori ili metoda razlike pritisaka.
   Primarno sredstvo za otkrivanje i lociranje curenja cjevovoda je akustična detekcija, koja podrazumijeva korištenje opreme za „slušanje“ distribucijskog sistema, prepoznavanje zvukova curenja i precizno određivanje lokacija svih podzemnih curenja. Mogu se korisiti mobilni ili fiksni detektori curenja u vodovodnom sistemu.
   Druga metoda za otkrivanje mjesta curenja je razlika pritisaka. Naime, uz pomoć mjerača protoka i/ili manometra, postavljenih na određenim dijelovima cijevi, moguće je uporediti brzine strujanja vode i/ili pritiske na ta dva mjesta. Ukoliko je brzina vode na početku cijevi znatno veća nego na njenom kraju i/ili ukoliko je zabilježen pad pritiska, vjerovatno dolazi do curenja između ove dvije tačke.

   Izvor: https://www.waterworld.com/home/article/14070706/successful-water-leak-detection-and-audit-methods

  • #15235 Reply
   Ermin
   Guest

   Kako najbrže otkriti puknuce cijevi ili mjesto curenja u sistemu

Viewing 1 reply thread
Reply To: Puknuce cijevi
Your information:
©2024 Akcija za povećanje energetske i vodne efikasnosti usluga vodosnabdijevanja. Sva prava zadržana.

Ova stranica je urađena i održava se uz pomoć Evropske unije.
Sadržaj ove stranice je isključiva odgovornost partnera koji implementiraju projekt i nužno ne predstavlja stanovišta Evropske unije.

Log in with your credentials

Forgot your details?