U okviru projekta „Akcija za povećanje energetske i vodne efikasnosti usluga vodosnabdijevanja“, finansiranog od strane Evropske unije kroz IPA program prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora, od 07. do 10. septembra 2021. godine u Herceg Novom je održan trening pod nazivom „Akademija o poboljšanju energetske i vodne efikasnosti u sektoru vodosnabdijevanja“. Akademija je organizirana sa ciljem jačanja kapaciteta vodovodnih preduzeća za resurno efikasnije poslovanje i pružanje što kvalitenije usluge vodosnabdijevanja.

Predstavnici vodovoda iz prekograničnog područja između Bosne i Hercegovine i Crne Gore stekli su teorijsko i praktično znanje potrebno za smanjenje gubitaka vode i energije. Izradom strategija za poboljšanje vodne i energetske efikasnosti kreira se jasan put koji će dovesti do ostvarenja postavljenih ciljeva kroz efikasno planiranje i pravovremeno praćenje uspješnosti implementacije mjera za poboljšanje ali glavni preduslov je snažna organizacijska posvećenost ka stalnom unaprijeđenju resursne efikasnosti koji se kontinuirano provodi.

Pored teorijskog i praktičnog znanja učesnici su kroz diskusije razmijenili brojna iskustva, podijelili dobre prakse i uspostavili korisne kontakte.„BiH i CG imaju značajan potencijal za upotrebu OIE koji vodovodima mogu omogućiti dugoročnu fiskalnu stabilnost i sigurnost snabdijevanja. Vodovodno preduzeće Čajniče trenutno priprema projekat posvećen izgradnji cijevne turbine i stoga nam se posebno dopao segment Akademije posvećen zelenoj energiji“, istakao je Lazar Stavnjak iz JKP Vrelo Čajniče.

Ljiljana Psuljević iz ViK Herceg Novi je izjavila da je raduje što se putem ovakvih događaja vrši promocija benchmarkinga, alata koji je pomogao da uspostavi bolja saradnja među sektorima unutar firme i prioritiziraju problemi.

Uz slogan „Svaka kap i kilovat su važni“, Evropska unija je u cilju postizanja dugoročne resursne efikasnosti u sektoru vodosnabdijevanja finansijski podržala provedbu ovog projekta, čime se kroz primjenu zajedničkih akcija na poboljšanju energetske i vodne efikasnosti vodosnabdijevanja nastoji ojačati održivi razvoj u preko 70 općina i gradova prekograničnog područja BiH i Crne Gore. Zajedno ga od 1. decembra 2019. provode Centar za energiju okolinu i resurse – CENER 21 iz Sarajeva (BiH), te Crnogorski Centar energetske efikasnosti iz Podgorice (CG) i trajat će 24 mjeseca. Ukupni budžet projekta je preko 305.000 eura, od čega je Evropska unija obezbijedila 259.604 eura bespovratnih sredstava.

Za više informacija o projektu molimo kontaktirajte:

Šejla Mahmutović, tehnička koordinatorica Email: sejla.mahmutovic@cener21.ba , Telefon: 0038763608014

©2024 Akcija za povećanje energetske i vodne efikasnosti usluga vodosnabdijevanja. Sva prava zadržana.

Ova stranica je urađena i održava se uz pomoć Evropske unije.
Sadržaj ove stranice je isključiva odgovornost partnera koji implementiraju projekt i nužno ne predstavlja stanovišta Evropske unije.

Log in with your credentials

Forgot your details?