Projektni tim Akcije za povećanje energetske i vodne efikasnosti usluga vodosnabdijevanja intenzivno je započeo 2021. godinu – 28. januara održan je prvi webinar projekta pod nazivom „Uloga i značaj frekventnih regulatora u procesu ostvarivanja energetske efikasnosti u vodovodnim preduzećima.” Događaj je okupio 35 predstavnika javnih vodovodnih preduzeća prekograničnog područja BiH i CG koji su imali priliku steći uvid u funkcije i koristi upotrebe frekventnih pretvarača u vodosnabdijevanju. Vrhunski stručnjaci iz ove oblasti podijelili su svoja znanja i iskustva sa učesnicima webinara.

Prema stručnjacima frekventni regulatori su dokazana tehnologija uštede energije koja se sve više upotrebljava u opremljenim vodovodnim preduzećima, te su se pokazali kao veoma efikasna praksa uštede resursa. Neke od mjera koje stručnjaci iz ove oblasti navode kao mjeru poboljšanja efikasnosti pumpnih postrojenja u vodovodima je zamjena predimenzioniranih pumpi efikasnim pumpama odgovarajuće veličine, te instaliranje frekventnih regulatora na pumpe niskog pritiska što osigurava pogon promjenjive brzine. Na ovaj način se omogućava ušteda energije, te posljedično povećanje energetske efikasnosti preduzeća.

Na webinaru su istaknute zanimljive činjenice o povećanju energetske efikasnosti u vodovodnim preduzećima, te su učesnici imali priliku naučiti:

  • Udio troškova za utrošenu električnu energiju u ukupnim troškovima radnog ciklusa jedne pumpe iznosi maksimalno 90%.
  • Energetski najefikasniji sistem regulacije protoka odvija se putem kontrole broja obrtaja pumpi.
  • Vremenski period u kojem se kroz uštedu u potrošnji električne energije otplati investicija ugradnje frekventnih regulatora na pumpe srednjih i većih snaga iznosi do 2 godine.
  • Najveće uštede u potrošnji električne energije, koje se mogu ostvariti regulacijom protoka promjenom brzine obrtaja pumpe pomoću frekventnog regulatora, kreću se do 70%.

Projekat Akcija za povećanje energetske i vodne efikasnosti usluga vodosnabdijevanja do kraja 2021. godine planira održati seriju webinara o povećanju energetske efikasnosti koji za cilj imaju transfer znanja tehničkim licima vodovodnih preduzeća iz oblasti implementacije mjera za povećanje energetske efikasnosti u sektoru vodosnabdijevanja.

Više informacija o značaju upotrebe frekventnih regulatora, te o aktivnostima projekta pronađite na zvaničnoj web stranici projekta i na profilima društvenih mreža Facebook, Twitter i LinkedIn.

©2023 Akcija za povećanje energetske i vodne efikasnosti usluga vodosnabdijevanja. Sva prava zadržana.

Ova stranica je urađena i održava se uz pomoć Evropske unije.
Sadržaj ove stranice je isključiva odgovornost partnera koji implementiraju projekt i nužno ne predstavlja stanovišta Evropske unije.

Log in with your credentials

Forgot your details?